Carburant de calitate – dincolo de strategii și marketing
De fiecare dată când vorbim despre carburanți, vorbim și despre calitate. Și da! Calitatea contează foarte mult deoarece carburantul de calitate prelungește durata de viață a mașinii tale și îi influențează performanțele.
Dar ce înseamnă carburant de calitate?
De la procesul de rafinare, la stabilirea celei mai bune rețete de aditivare, la crearea variantelor optime pentru fiecare sezon, procesul de obținere a carburantului de calitate este complex și costisitor.
De ce trebuie să ținem cont atunci când ajungem la pompă pentru a alimenta?
Cifra octanică și cifra cetanică
Unul dintre indicatorii carburantului de calitate este cifra octanică – pentru benzină – și cifra cetanică – pentru motorină. Cifra octanică reprezintă punctul de rezistență al benzinei la autoaprindere (la fel este și în cazul cifrei cetanice – aceasta reprezintă puntul de rezistență al motorinei la autoaprindere). Cu cât această cifră este mai ridicată, cu atât randamentul motorului mașinii tale va fi mai mare.
Pentru benzina standard cifra octanică este de 95, iar pentru varianta premium 98, dar poate depăși și 100.
În cazul motorinei standard, cifra cetanică este minim 40. Momental standardul impus în Uniunea Europeană este EN 590, cu o cifră cetanică de minim 51. Evident, varianta premium prevede o cifră cetanică mai mare.
Protecția oferită motorului
Motor curant, injectoare desfundate, înseamnă, din nou, viață prelungită pentru mașina ta și performanță mai mare. Iar carburantul de calitate are exact acest rol.
Carburant adaptat în funție de sezon
Este bine știut faptul că în sezonul rece este extrem de important să folosiți carburant specific temperaturii scăzute de afară. Mai ales în cazul motorinei – despre care se știe că regăsește în componența sa și parafină. Diferența între carburantul de vară și cel de iarnă este procesul de distilare, făcut la temperaturi crescute. Astfel, distilarea la temperaturi mai mari (de aproximariv 320 grade Celsius) permite curățarea parafinei în proporție mai mare, prevenind înghețul.